De Reis van Marnix Willem Steffen

In de symfonie van het leven doorkruisen sommige melodieën continenten, en zo is de odyssee van Marnix Willem Steffen, een Nederlandse dirigent wiens dirigeerstok de symfonieën van culturele uitwisseling en harmonie over de hele wereld heeft geleid.

Geboren in Nederland, begon Marnix's affiniteit voor muziek in zijn vroegste dagen met de viool, en na zijn debuut met het Orquesta Ciudad de Granada, begon zijn leven als dirigent. In Amsterdam had Steffen het voorrecht Bernard Haitink te ontmoeten en repetities bij te wonen met het Koninklijk Concertgebouworkest, een ervaring die zijn repertoire diepgaand beïnvloedde, waarbij de symfonieën van Brahms en Bruckner integrale onderdelen werden van zijn muzikale reis.

Terwijl hij de grenzen van zijn vaderland overschreed, bevond Marnix zich in de levendige ritmes van Spanje en de caleidoscoop van culturen in Zuid-Amerika. Twintig jaar leven in het buitenland werd een symfonische reis, waarbij hij vele verschillende orkesten dirigeerde in Europa en Zuid-Amerika. Met dirigeerstok in de hand werkte Marnix samen met ambassades en autoriteiten, innoveerde hij concerten en bevorderde hij culturele dialoog. Van het verhogen van klimaatbewustzijn met Earth Hour-concerten tot de integratie van Venezolaanse vluchtelingen, zijn dirigeerstok bezat een transformerende kracht die verder reikte dan het podium.

Zijn inspanningen werden erkend met prestigieuze onderscheidingen, waaronder de Hoge Eervolle Onderscheiding van Cultuur van Peru en een bijzondere decoratie van de Andesgemeenschap voor zijn toewijding en spirituele betrokkenheid.

Terwijl de klanken van een pandemie de ritmes van de wereld verstoorden, keerde Marnix terug naar zijn Nederlandse wortels. Hij maakte zijn debuut met PHION en begon aan nieuwe muzikale avonturen. In Luister-magazine werd het levensverhaal van Marnix prachtig beschreven; een testament van de kracht van muziek om grenzen te overstijgen en zielen te raken. Steffen is verheugd om deel uit te maken van Impulse Art Management en kijkt uit naar toekomstige dirigeeropdrachten in Nederland, Spanje, Cyprus en Zuid-Amerika.

Naast zijn werk als dirigent is Marnix nog steeds een gepassioneerde violist die zijn virtuositeit op het podium deelt met een scala aan internationale artiesten.

***

“Brahms places us with both feet on earth,

with all it’s beauty and tragedy,

while Bruckner can liberate us,

being able to lift us up and take us to heaven;

between one and another we all find ourselves…”

***“It has been a real pleasure working with Mr. Steffen. His conducting was very clear and very musically; he reminded me of the young James Levine.”

Stanley Drucker, New York Philharmonic


“I encountered Marnix Willem Steffen at the Cadaques Conducting Competition, and was impressed by his ability to understand and convey his musicianship. The orchestra was obviously of the same opinion, performing very well for him. All of this augurs well for a successful career as a conductor and music director.”

Sir Neville Marriner, Orquestra de Cadaqués


“I have known Mr. Steffen for the past three years as a valued musician with a charming personality. I wish him all the luck with his future career, and hope that his next position provides him with the challenge that I feel he requires in order to fulfil his considerable potential.”

Adrian Leaper, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria

Multimedia

Contact

marnixws@gmail.com

Impulse Art Management
Martijn Jacobus
Sumatrakade 1039 Amsterdam
+31 20 6266944
+31 6 5426 7717 martijn@impulseartmanagement.nl www.impulseartmanagement.nl

Voor Zuid-Amerika:
Shanny Alvarez Gestión Cultural shanny_alvarez@yahoo.es

Marnix Willem Steffen

...Music is his universe,
Europe his roots,
South America his wings.